Putin pred prezidentskými voľbami varuje opozíciu

29.02.2012 Celý región

Moskva 29. februára (TASR) - Ruský premiér a prezidentský kandidát Vladimir Putin varoval dnes svojich oponentov pred nepovolenými protestmi po nedeľňajších voľbách.

Putin, ktorý je prakticky istým víťazom volieb, kritizoval plány opozície na protestné zhromaždenia v súvislosti s obavami z volebných podvodov. Vyhlásil, že je "neprijateľné" vopred prejudikovať výsledky hlasovania.

"Budeme rešpektovať akýkoľvek názor, ale vyzývame každého, aby konal v rámci zákona a použil len legitímne prostriedky," povedal podľa agentúry AP.

Svedectvá o podvodoch pri hlasovaní v prospech premiérovej strany Jednotné Rusko v decembrových parlamentných voľbách vyvolali sériu masových protestov s požiadavkou ukončenia Putinovej 12-ročnej vlády.

Najväčšou otázkou nadchádzajúcich volieb však nie je to, či Putin vyhrá, ale to, koľko tisíc občanov vyjde do ulíc na protest proti jeho víťazstvu, napísala agentúra DPA.

Putin, bývalý agent KGB, je jasným favoritom volieb, podľa najnovšieho prieskumu agentúry Levanda dostane približne dve tretiny hlasov, čo mu zabezpečuje pohodlné víťazstvo už v prvom kole.

Jeho súpermi budú miliardár Michail Prochorov, líder prokremeľskej ľavicovej strany Sergej Mironov, vodca komunistov Gennadij Ziuganov a nacionalista Vladimir Žirinovskij.

V rámci kampane Putin odmietol účasť vo verejných debatách so svojimi oponentmi a miesto toho zverejňuje svoje politické postoje v novinových článkoch alebo blogoch.
 

Vyberte región